JAK VYDĚLAT PENÍZE

TOP 10 nejlépe placených prací v ČR

Nejlépe placené práce v ČR: kolik vydělávají nejlépe placené profese a jaké to jsou se dočtete v tomto článku.

Když si lidé vybírají budoucí zaměstnání, berou v potaz více různých faktorů. Jak daleko musí dojíždět, jaký je kolektiv, osobnost šéfa,… Ale jedním z nejdůležitějších ukazatelů pro řadu lidí je výše platu.

Zajímá je, které povolání vydělává nejvíce a podle toho vytváří svou profesní dráhu. V České republice existuje řada lákavých povolání, ale jen některé z nich patří mezi nejlépe placené práce!

 

TOP 10 nejlépe placených prací v ČR

 

1) Lékař

Platové rozmezí: 27 tisíc až 102 tisíc korun

Studium medicíny je dlouhé a náročné, o praxi ani nemluvě. Každopádně se může tomu, kdo ho vydrží, odměnit v budoucnu nemalým platem.

Pochopitelně záleží, jakému odvětví medicíny se člověk věnuje, některá z nich jsou jednoduše lépe placená než jiná. Výše platu se odvíjí i od místa, kde lékař svou práci vykonává.

Zjednodušeně platí, že čím odbornější specializaci lékař má, tím vyšší je jeho šance na nadprůměrné výdělky. Například takový estetický chirurg si na soukromých klinikách může přijít na více než 150 tisíc korun za měsíc.

 

2) Lékařský poradce (Medical advisor)

Platové rozmezí: 47 tisíc až 113 tisíc korun

Lékařský poradce není lékař, ačkoliv má k medicínské činnosti blízko. Náplní jeho práce je například sledovat klinické studie, aktualizovat informace ohledně svěřených produktů a jednat s lékaři, kteří realizují klinický výzkum.

Kvůli tomu si lékařský poradce musí neustále udržovat podrobný přehled v oboru, v němž se pohybuje. Rovněž by měl mít dobré komunikativní schopnosti, protože často jedná s lidmi a může školit zaměstnance, kteří prodávají medicínské produkty, anebo se věnuji jiné spřízněné činnosti.

 

3) Makléř

Platové rozmezí: 26 tisíc až 117 tisíc korun

Když se řekne makléř, většina lidí si představí práci realitního makléře. Ten má za úkol vyhledávat nemovitosti a následně je zprostředkovat k prodeji nebo pronajmutí. Makléři obvykle dostávají určité procento z prodeje.

Podle míry jejich úspěšnosti si mohou přijít na slušné peníze. Rovněž existuje možnost pracovat jako burzovní makléř, který obchoduje s komoditami a akciemi na burze. Burzovní makléř vydělává na komisích z prodejů, obdobně jako realitní makléř.

 

4) IT architekt

Platové rozmezí: 55 tisíc až 133 tisíc korun

Pokud budoucího pracovníka zajímají nejlépe placené práce, s IT nemůže šlápnout v dnešní době vedle! Nejlépe placený je IT architekt, ale obecně jde o slušné peníze vynášející oblast.

Další profese ze stejného průmyslu mohou rovněž dosáhnout platu nad 100 tisíc korun měsíčně. Jde o Cloud specialistu (108 tisíc), DevOps specialistu (113 tisíc), IT projektového manažera (102 tisíc), iOS programátora (107 tisíc) a další.

Pochopitelně platí, že IT pracovník obvykle začíná na nižším platu, ale pokud odvádí výbornou práci, může se rychle vyšplhat na kariérním žebříčku.

 

5) Advokát

Platové rozmezí: 37 tisíc až 136 tisíc korun

Hodně vysokoškoláků má zájem studovat na právnických fakultách – a z dobrého důvodu! Profese advokáta patří totiž mezi nejlépe placené práce.

Na rozdíl od jiných zaměstnání v tomto článku si snad každý dokáže aspoň přibližně představit, co takový advokát dělá. Jeho hlavním úkolem je zastupovat klienty před soudy a jinými právními orgány.

Advokát mimo jiné poskytuje právní poradenství, může pracovat jako správce konkurzní podstaty nebo správce insolvence. Protože začít pracovat jako advokát vyžaduje delší kvalifikaci, advokát si vydělává více než běžný právník.

 

6) Vedoucí oddělení leasingu

Platové rozmezí: 31 tisíc až 159 tisíc korun

Práce jako vedoucí oddělení leasingu může být zajímavá pro každého, kdo má organizovanou mysl a dokáže si osvojit široký okruh činností.

Vedoucí oddělení leasingu má mimo jiné odpovědnost za obchodní výsledky jemu svěřeného oddělení. Vyhledává nové klienty a pracuje na udržení dobrých vztahů s nimi.

Školí nově přijaté zaměstnance, hodnotí následně jejich výkony a snaží se je motivovat k lepší práci. Řeší jakékoliv nestandardní situace na pracovišti a podílí se na tvorbě týdenních a měsíčních zpráv.

 

7) Řídící letového provozu

Průměrná mzda: 153 tisíc korun

Řídící letového provozu je úzce specializovaná práce, kterou nemůže vykonávat každý. Z toho důvodu patří mezi nejlépe placené práce. Je možné si v ní přijít až na 200 tisíc měsíčně.

Řídící letového provozu dělá přesně to, co název jeho pozice napovídá – řídí provoz na letišti, dohlíží na přistávání a odlétání letadel. Pracovní doba je delší (11 hodin) a je nutné být schopný zvládat stresové situace.

 

Získejte 500 Kč zdarma

 

8) Nejvyšší představitelé velkých společností a institucí

Průměrná mzda: 170 tisíc korun

Ředitelé a CEO velkých společností si běžně přicházejí na šesticiferné platy. Ty se obvykle pohybují v rozmezí 100 tisíc až 250 tisíc korun. Pochopitelně platí, že jde o vysoce náročné a odpovědné povolání, které nemůže vykonávat každý.

Nechybí dlouhé pracovní hodiny ani případná velká míra stresu. Pracovat jako CEO proto není rozhodně pro každého. Pomáhá mít vystudovaný obchod, marketing, finance a vyznat se dobře v oblasti, jíž se společnost věnuje, ale požadavky se liší firma od firmy.

Zdroj

 

9) Zábavní průmysl

Plat: záleží na situaci

Stejně jako v zahraničí, i v ČR si lidé pracující v zábavním průmyslu mohou vydělat nemalé peníze. Na opravdu vysoké částky však dosáhne jen malé procento z nich, záleží na šikovnosti i štěstí každého člověka.

Výsledné výdělky se liší případ od případu, proto není možné určit průměrný plat, jako tomu bývá u tradičnějších zaměstnání. Může tak jít o nejhůře nebo naopak nejlépe placené práce.

Obecně platí, že angažmá například v dlouhodobém televizním seriálu vynáší víc než práce v divadle. Uveďme jeden příklad: herci, kteří účinkovali v seriálu Vinaři, si za jeden díl vydělali 800 tisíc korun.

Měsíčně pak natočili přibližně čtyři díly, takže výsledné číslo si každý spočítá sám. I když se oněch 800 tisíc rozdělí mezi více stálých herců, pořád za měsíc práce dostanou víc než solidní výplatu.

 

10) Prezident ČR

Plat: až 300 tisíc korun

Žebříček nejlépe placených prací v ČR uzavírá lukrativní pozice, na kterou vždy dosáhne jen jediný člověk. Prezident České republiky si přijde až na 300 tisíc korun za měsíc, přičemž tato částka se napříč lety zvyšuje.

Ještě v roce 2018 prezidentův plat činil 250 tisíc korun. Na podobném zaměstnání, ať už je jím prezident nebo poslanec (100 tisíc korun měsíčně) je zajímavé, že je to dobře placená práce bez vzdělání.

Konkrétně není potřeba mít vystudovanou přesně stanovenou vysokou školu, aby mohl člověk tuto práci vykonávat.

Jak vydělat více korun?
Podívejte se na tento přehled TOP tipů.

Víte, který z nich vám pomůže vydělat nejvíce peněz?

Redakce

Nejnovější články

Buffett investorům: odprodej Applu, strach z AI a příležitosti v Kanadě

Na začátku měsíce se v Omaze opět konalo tradiční setkání akcionářů společnosti Berkshire Hathaway v…

17 hodin před

9 nejlepších platforem pro P2P investice [recenze+bonusy]

Recenze nejlepších P2P platforem pro P2P investice. Podívejte se na výhody, nevýhody a na co…

4 dny před

10 nejlepších aplikací na investování do nemovitostí

Jaké jsou nejlepší aplikace na investování do nemovitostí a proč? Podívejte se na těchto 10…

4 dny před

Povídání o trzích: Big tech, nákupy Jardy Brychty a prodeje Warrena Buffetta

Zhruba poslední čtyři týdny zveřejňují velké společnosti své hospodářské výsledky. Největší pozornost jako vždy přitahují…

5 dny před

Nejlepší bonusy za založení účtu [květen 2024]

Podívejte se na přehled nejlepších možností, kde získáte bonus za založení účtu. Bonus získáte jak…

7 dny před

Kvartální výsledky XTB: Trend pasivního investování podporuje silný růst

XTB získala 129,7 tis. nových klientů (+ 24,5 % meziročně) a zvýšila počet aktivních klientů…

1 týdnem před