JAK INVESTOVAT PENÍZE

Nejlepší krátkodobé investice [2024]

Jak na krátkodobé investice? Někdy se stane, že chcete začít s investováním peněz, ale necítíte se na to vést dlouhodobé investice.

Ať už protože si investování chcete nejprve pouze vyzkoušet nebo se jednoduše necítíte na to dlouhodobě sledovat situaci na trhu. V takovém případě vám mohou přijít k duchu zejména krátkodobé investice, které mají mnoho různých podob.

 

 

Jak krátkodobá investice vypadá?

Od krátkodobé investice se obvykle očekává, že poroste několik dnů, měsíců až rok a následně může být zpeněžena nebo přetvořena v jiné krátkodobé investice. Oproti tomu dlouhodobé investice mohou trvat celé roky nebo dokonce desetiletí.

V případě krátkodobých investicí lidé často počítají s tím, že peníze z investic v relativně brzké době využijí, takže nejdůležitější vlastností, kterou byste si měli ohlídat, je bezpečnost daných investic.

 

Co vzít v úvahu

Bezpečnost investic má pochopitelně svou cenu. Pravděpodobně si nebudete moct s krátkodobou investicí vydělat tolik peněz, jako kdybyste investovali z dlouhodobého hlediska.

Navíc budete omezeni na určité typy investic a neměli byste riskovat nákup akcií a akciových fondů, které jsou poměrně rizikové.

Krátkodobé investice ovšem stejně tak mají několik výhod. Kromě nižšího rizika je to především jejich vysoká likvidita, která vám umožňuje dostat vaše peníze, kdykoliv je potřebujete.

Nyní se společně podívejme na nejlepší způsoby krátkodobých investic.

 

Krátkodobé investice do půjček

Tomuto tématu jsme se věnovali detailně zde. Jedná se o investice do půjček na online tržištích nebo crowdfundingových platformách s délkou investice od 7 dnů do 12 měsíců a zajímavými ročními výnosy od 7 do 16 %.

 

Spořicí účet

Spořicí účet v bance je obvykle dobrou alternativou vůči přechovávání vašich peněz v běžném účtu, který zpravidla nenabízí žádné úroky navíc. Oproti tomu ve spořicím účtu vám banka pravidelně bude platit úroky (výnos) vyplývající z uložené částky.

Než si však založíte spořicí účet, měli byste pečlivě prostudovat nabídky bank a zjistit, která banka nabízí nejvyšší úroky, a jak si spořicí účet u ní založit, co vše k tomu budete potřebovat.

Především si dejte pozor na podmínky smlouvy a raději se vyhýbejte takovým bankám, které požadují přemrštěné poplatky za vedení účtu nebo výběr peněz z bankomatu.

Získejte 500 Kč zdarma

Podívejte se na atraktivní peněžní odměny, které můžete získat zdarma na těchto webech.
Podívat

 

Online spořicí účty

Tradiční banky na spořicím účtu platí zpravidla nižší úroky. Jednou z možností krátkodobého investování proto je obrátit se na menší banky.

Ačkoliv jejich úrokové sazby stále nejsou extrémně vysoké, nejlepší z bank v dnešní době platí úrok přibližně 5-6 procent.

V tomto případě ovšem ještě více než u tradiční banky je důležité si pečlivě pročíst podmínky smlouvy, abyste se nenechali ošidit.

A ideálně si také vyhledejte na internetu zkušenosti předchozích zákazníků, to abyste věděli, do čeho v případě bankovního účtu u vámi vybrané online banky půjdete.

Výhodou je, že své finance si můžete kdykoliv vybrat a často nemusíte platit žádné poplatky navíc za vedení účtu.

Zhodnocení se spořicích účtů však zpravidla nepokryje inflaci.

Zajímavé také mohou výt spořicí účty v EUR nebo USD.

 

Podílové fondy nebo akcie?

Ačkoli podílové fondy jsou většinou koncipovány jako dlouhodobá investice, v určitých případech je lze využít i na krátkodobé investice.

Musí ale mít nízký poplatek za správu (aby vám nevynulovali případné výnosy) a musíte svou investici směřovat ve správném (rostoucím) období.

Bohužel některé klasické podílové fondy s vyššími poplatky vám snižují případné výnosy. Pokud vložíte peníze do fondu s třeba 3% vstupním poplatkem, ihned máte 3% ztrátu.

A dožene, či hlavně předežene, ji výkonnost fondu? Navíc můžete platit další roční manažerský poplatek za správu (třeba další 2 %).

 

Jaká je tedy levnější alternativa k fondům?

Možným řešením je investovat pasivně a nechat si vytvořit portfolio na míru prostřednictvím Portu (více se dozvíte v tomto článku).

Tam vyděláváte přímo úměrně s růstem kapitálových trhů a hlavně více než ve fondech. Investice směřují do cenných papírů, dluhopisů apod.

Bez vstupního poplatku, hradíte pouze 1 % ročně za správu a své peníze můžete vybrat kdykoli.

Další možností je nákup a prodej akcií, které můžete realizovat přes brokera s nízkými poplatky.

 

Termínované vklady

Termínované vklady jsou součástí služeb, které nabízejí mnohé banky či záložny, a zpravidla přinášejí vyšší úrok než spořicí účty.

Termínovaný vklad v praxi znamená, že když ho otevřete, poskytujete svůj souhlas k tomu, že peníze na účtu budete držet po určitou, předem jasně stanovenou dobu.

Délka této doby se může pohybovat od řady týdnů až po mnoho let, to záleží na vás. Výměnou za jistotu, že peníze budou uloženy na účtu, vám banka zaplatí vyšší úrokovou sazbu.

Banka vyplácí úrok na termínovaný vklad pravidelně a na konci termínu vkladu vám banka navrátí váš kapitál plus získaný úrok.

V případě termínovaných vkladů je největším rizikem to, že přijdete o lepší úrokovou sazbu v jiné bance, zatímco jsou vaše peníze vázány v již vytvořeném termínovaném vkladu.

O bezpečnost svých financí se však v případě tohoto typu investice zpravidla obávat nemusíte, je pojištěn do výše ekvivalentu 100000 EUR.

Jen se předem ujistěte, že stanovená doba termínového vkladu vám opravdu vyhovuje, protože jakmile ji jednou odsouhlasíte podpisem smlouvy, získat peníze z účtu dříve by bylo obtížné.

Sice ne nemožné, ale banka by vám mohla naúčtovat pokutu za předčasné ukončení vkladu.

Proto je důležité být velmi opatrní, abyste si tímto způsobem neuvázali k bance peníze, které byste třeba následně mohli potřebovat ještě před ukončením uzávěrky termínového vkladu.

 

Krátkodobé spekulace aneb online obchodování

Jestli se nebojíte určitého rizika, můžete vyzkoušet krátkodobé online obchodování s měnami, komoditami, akciemi.

Vaše obchodní spekulace se realizují přes investiční aplikaci a mohou trvat v řádu minut, hodin, dní až týdnů.

Zisk může dosahovat velmi vysokých hodnot (desítky až stovky procent), ale na druhou stranu zde existuje riziko ztráty vkladu.

Jak to funguje si přečtete zde a najdete tam také odkaz na demo účet bez rizika.

 

Hledáte možnosti, kam investovat?

Podívejte se na ty nejlepší investiční příležitosti v tomto roce, které vydělávají peníze.
Podívat

 

Krátkodobé investice: ověřte si podmínky předem

Pochopitelně existuje více typů krátkodobých investic (např. dluhopisy), na něž se můžete zaměřit, v tomto článku jsme vám představili pouze ty nejvyužívanější.

Každopádně u všech z nich platí, že hlavním kritériem při výběru by měla být dostatečná obeznámenost s podmínkami investice.

Jakmile budete vědět přesně, do čeho jdete, existuje mnohem menší šance, že skončíte nepříjemně zklamáni.

Tak směle vzhůru do krátkodobého investování!

Redakce

Nejnovější články

9 nejlepších platforem pro P2P investice [recenze+bonusy]

Recenze nejlepších P2P platforem pro P2P investice. Podívejte se na výhody, nevýhody a na co…

3 dny před

10 nejlepších aplikací na investování do nemovitostí

Jaké jsou nejlepší aplikace na investování do nemovitostí a proč? Podívejte se na těchto 10…

3 dny před

Povídání o trzích: Big tech, nákupy Jardy Brychty a prodeje Warrena Buffetta

Zhruba poslední čtyři týdny zveřejňují velké společnosti své hospodářské výsledky. Největší pozornost jako vždy přitahují…

4 dny před

Nejlepší bonusy za založení účtu [květen 2024]

Podívejte se na přehled nejlepších možností, kde získáte bonus za založení účtu. Bonus získáte jak…

6 dny před

Kvartální výsledky XTB: Trend pasivního investování podporuje silný růst

XTB získala 129,7 tis. nových klientů (+ 24,5 % meziročně) a zvýšila počet aktivních klientů…

7 dny před

Jak získat peníze na podnikání [5 osvědčených způsobů]

Jak získat peníze na podnikání? Podívejte se na tyto osvědčené a zároveň nejčastější způsoby, jak…

1 týdnem před