JAK INVESTOVAT PENÍZE

4 možnosti, jak investovat do esportu (a gamingu)

Jak investovat do esportu? Přečtěte si veškeré možnosti včetně jejich výhod, nevýhod a rizik. Jedná se opravdu o dobrou investici?

Esport je zajímavým segmentem trhu, který z investorského hlediska spojuje rychle rostoucí technologické firmy se zábavním průmyslem. Tato kombinace se může ukázat jako mimořádně životaschopná.

Nikdy předtím neměly technologie tak masivní základnu potenciálních zákazníků a uživatelů jako zde.

Esport totiž nejsou nic jiného než staré známé počítačové hry, které si občas zahraje kdokoliv od malého dítěte až po generaci dnešních čtyřicátníků.

Ze zábavy zastydlých mladíků se tak stalo něco, co zasahuje široké vrstvy lidí po celém světě. Hráči kupují nejenom hry a potřebnou výpočetní multimediální techniku.

Utrácí také značné sumy za nejrůznější předměty, které lze při hraní použít a účastní se turnajů, v nichž jde o poměrně dost. Nemalá skupina dalších lidí je ochotná tyto turnaje sledovat.

V celkovém součtu jde o miliardový byznys, který se odehrává v online i offline rovině po celém světě.

Kde jsou miliardy, tam jsou i společnosti, které dobře prosperují a s jejich pomocí mohou svůj díl koláče získat i obyčejní investoři.

Způsobů, jak investovat do esportu je hned několik. Pokud nepatříte mezi časté hráče, nebo dokonce hraní ani vzdáleně nerozumíte, tak vás můžeme uklidnit.

Pro investování nemusíte o světě počítačových her a esportu vědět vůbec nic.

 

1) Jak investovat do esportu pomocí automatické platformy Portu

Portu je česká platforma, která se zabývá správou investičních portfolií na míru vaším osobním financím a ochotě riskovat (detailně jsme o ní psali zde).

Portu vaše peníze investuje naprosto automaticky a díky frakčním ETF můžete začít v podstatě i pouze s tisícovkou.

Kromě „klasických“ široce zaměřených portfolií ale Portu nabízí také tematické investice. V podstatě vám vytvoří portfolio na míru, které je ovšem zaměřené do určité oblasti.

Mohou to být například sociálně a ekologicky zaměřené portfolia, nebo právě investice do esportu a gamingu.

Jako každá nová oblast ekonomiky, i v esport zažívá poměrně intenzivní boom a přináší výsledky, které mohou zajímavě zhodnotit i menší částky.

Investování s Portu je automatizované a řízené profesionálními manažery. Nemusíte tak vědět prakticky nic o financích ani o esportu samotném.

V kombinaci s možností spořit třeba jen po tisícovce každý měsíc jde o výhodný způsob investování pro laickou veřejnost a drobné investory.

 

Jak investovat do esportu a gamingu přes Portu?

  1. založte si účet zde
  2. pošlete si na něj peníze
  3. zvolte si v Seznamu instrumentů (dostupný je po registraci) eSport a gaming
  4. investujte jednorázově nebo pravidelně

Investování na Portu není bez rizika. Historické výnosy nejsou zárukou výnosů budoucích.

 

3) Jak investovat do esportu nákupem akcií esportových firem

Svoji investici do esportu můžete samozřejmě realizovat tím nejklasičtějším způsobem – pomocí nákupu akcií příslušných firem. V oboru esportu se pohybují desítky až stovky veřejně obchodovaných společností.

Značná část z nich sídlí v USA nebo Asii, a jde o jakýsi mix příležitostí – od nadějných technologických startupů až po větší a známější firmy, které vám mohou přinést i pravidelnou dividendu.

Akcie se vám mohou zdát jako velmi konzervativní přístup k investování, což v zásadě platí. Jsou ale oblasti ekonomiky, kde i obyčejné cenné papíry mění cenu s velkou dynamikou.

Esport je určitě jedna z nich, což lze snadno dokázat nedávnými výkony některých firem. Tento segment roste s razancí, kterou by mohli závidět i některé populární technologické firmy.

Na druhou stranu, tato dynamika přináší také vysokou volatilitu, která může citlivějším investorům trochu pocuchat nervy.

Díky koronavirové krizi se k „paření“ her dostalo obrovské množství lidí, což trh popohnalo silně kupředu. Jak se bude situace vyvíjet s očekávaným uvolněním restrikcí samozřejmě nikdo neví.

Další hrozbou mohou být chystané digitální daně (i v ČR), které mohou ukrojit ze zisku i některým herním firmám.

Při výběru akcií je tedy i v tomto případě dbát na diverzifikaci a pečlivou analýzu.

Esport má pravděpodobně velmi zajímavou budoucnost.

V této souvislosti ale nelze nezmínit notoricky známého Warrena Buffetta.

Technologie a podobně moderní záležitosti Buffet obchází obloukem, zajímavou analogii, ilustrující složitost výběru akcií z jakéhokoliv oboru ale nedávno zmínil na praktickém příkladu z doby více než před 100 lety.

Tenkrát se podobně bouřlivě vyvíjel průmysl s automobily. Ze zhruba 2000 tehdejších auto-moto „startupů“ se ale velkými giganty stalo jen pár firem. Zbytek postupně zmizel v propadlišti dějin.

V dlouhodobém horizontu tak největší šanci na úspěch bude mít pečlivě rozložený balík akcií, spíše než sázka na jednoho koně.

 

Příklady některých akcií z oblasti esportu:

Electronics Arts Inc

Jako první nelze nezmínit známou firmu EA. Její jméno zná prakticky každé dítě již od nultých let. Legendární hry jako FIFA a další baví již téměř třetí generaci hráčů.

V oboru esportu je EA gigant s robustním, širokým byznysem a hlavně mnoha exkluzivními licencemi.

Přestože, že EA nejspíš nebude patřit mezi akcie, které porostou raketově nahoru, tak určitě nabízí zajímavé zhodnocení. Dramatický pokles z roku 2018 je aktuálně smazán a 20% výnos za poslední rok investory jistě potěšil.

Očekávat můžete i drobný dividendový zisk na každou akcii. EA navíc neusíná na vavřínech a každoročně přichází s řadou inovací, které zvyšují zájem zákazníků o její služby a produkty, o čemž svědčí poměrně dobré fundamentální výsledky.

Za dobré znamení můžeme považovat také snižující se počet dostupných akcií, který klesá zhruba poslední dva roky.

 

Activision Blizzard

Call of Duty, Overwatch, a hlavně Starcraft jsou názvy her důvěrně známé hráčům po celém světě. Zisky z nich patří společnosti

Activision Blizzard, která produkuje legendy, jež dokáží přitáhnout komunity stovek tisíc hráčů po celé planetě. Zejména první z herních titulů velmi pomohl k téměř stoprocentnímu růstu jejich akcie v roce 2019.

Z investorského hlediska nás jistě zaujme stabilně rostoucí příjem posledních let. Struktura zisků společnosti navíc ukazuje jednu velmi perspektivní věc – roste podíl digitálních prodejů, ať už her samotných nebo nejrůznějších doplňků, za které hráči utrácí ohromné množství peněz.

To jsou zisky, na jejichž realizaci nepotřebujete příliš vysoké náklady ani při velkém objemu a můžete tak dosáhnout vysoké marže. To může znamenat případný pozitivní impuls pro budoucí zisky firmy a cenu akcií.

 

Tencent Holdings

Tencent není čistě herní firma. Jde navíc o čínskou společnost, která může utrpět jisté úbytky v důsledku aktuálně probíhajících obchodních tahanic mezi Čínou a západním světem.

Nehledě na to, Tencent Holding je gigant, který zasahuje do herního průmyslu pomocí vývoje moderních technologií.

Působí také v oblasti sociálních sítích, které jsou útočištěm mnoha hráčských komunit a hlavně výborným prodejním a distribučním kanálem pro spoustu hráčů zejména z oblasti Asie.

 

Huya

V esportu nemusí firmy vydělávat jen hraním nebo tvorbou her. Asijská firma Huya nabízí streamovací službu, díky níž může každý hráč předvádět své herní dovednosti celosvětovému publiku.

Zisk tvoří zejména díky procentům z příspěvků, které diváci hráčům posílají.

Akcie Huya od svého IPO zatím příliš nerostou, což může investora odradit. Pohledem na hospodaření ale můžeme zjistit poměrně stabilní růst příjmů i celkového zisku, což dává jistou naději na dlouhodobé zhodnocení v budoucnu.

Tento výčet akcií samozřejmě není zdaleka kompletní. Možností, jak investovat do esportu, je daleko více a časem se objeví ještě další zajímavé tituly, které můžete do svého portfolia postupně přidávat.

 

3) Investice do esportu prostřednictvím ETF

ETF fondy jsou další alternativou vhodnou pro drobnější a opatrné investory, kteří ovšem svoje portfolio raději sestavují sami. Výhodou těchto fondů je nízká cena, za níž vlastně obdržíte kompletní balík desítek akciových titulů.

Nevýhodou může být poněkud horší dostupnost fondů zaměřených na esport. Specializované ETF se obchodují velmi často na US burzách a ne každý evropský broker je má ve své nabídce, jelikož přednost mají evropské ETF.

Americký domicil u ETF navíc může někdy znamenat jisté daňové nevýhody oproti klasickým ETF sídlícím v oblíbeném Irsku či alespoň Lucembursku.

Výhody fondů jsou ale jasné. Jde o opravdu výhodné tituly, které vám umožní naráz investovat do desítek firem z této oblasti.

Sem spadají nejen tvůrci her a organizátoři turnajů, ale také výrobci čipů a dalšího hardwaru, který se při vývoji her používá. Mnohdy jde o velmi zajímavé technologické firmy, jejichž know-how nemá u konkurence obdoby.

ETF fondy nabízí např. evropský broker DEGIRO, o němž jsme psali podrobněji zde.

 

4) Investice do esportu přes CFD na esportové akcie a ETF

Investovat, nebo spíše aktivněji obchodovat s esport instrumenty, můžete také pomocí CFD. Pomineme nyní klasické akciové CFD, které můžete u evropských brokerů použít pro obchody s téměř jakoukoliv esport akcií.

Taktiky a strategie jsou v podstatě stejné jako při jakémkoliv jiném CFD obchodování. Snad s tím rozdílem, že mnohé tituly z tohoto oboru jsou více volatilní a mohou tak přinést výraznější zisky.

Pokud hledáte cestu, jak investovat do esportu, tak pro krátkodobější a dravější strategie se vám nabízí možnost využít nejen CFD na akcie ale i ETF CFD.

A jsou to právě CFD na ony hůře dostupné a z daňového hlediska v určitých situacích problematické americké ETF, se kterými můžete takto obchodovat výhodněji.

Rozdílový kontrakt na americké ETF vám nabídnou například u X Trade Brokers, kde obchoduje pomocí CFD jeden z esportových fondů společnosti VanEck (ticker ESPO.US).

Zajímavou možností jsou také CFD baskety, které sledují vývoj několika titulů z oblasti esportu zároveň. Na širší rozšíření těchto nástrojů si však zatím musíme počkat. Dostupné jsou pouze u několika málo brokerů.

 

Redakce

Nejnovější články

9 nejlepších platforem pro P2P investice [recenze+bonusy]

Recenze nejlepších P2P platforem pro P2P investice. Podívejte se na výhody, nevýhody a na co…

2 dny před

10 nejlepších aplikací na investování do nemovitostí

Jaké jsou nejlepší aplikace na investování do nemovitostí a proč? Podívejte se na těchto 10…

2 dny před

Povídání o trzích: Big tech, nákupy Jardy Brychty a prodeje Warrena Buffetta

Zhruba poslední čtyři týdny zveřejňují velké společnosti své hospodářské výsledky. Největší pozornost jako vždy přitahují…

3 dny před

Nejlepší bonusy za založení účtu [květen 2024]

Podívejte se na přehled nejlepších možností, kde získáte bonus za založení účtu. Bonus získáte jak…

5 dny před

Kvartální výsledky XTB: Trend pasivního investování podporuje silný růst

XTB získala 129,7 tis. nových klientů (+ 24,5 % meziročně) a zvýšila počet aktivních klientů…

6 dny před

Jak získat peníze na podnikání [5 osvědčených způsobů]

Jak získat peníze na podnikání? Podívejte se na tyto osvědčené a zároveň nejčastější způsoby, jak…

7 dny před